B-Jagdeo-former-presPARAMARIBO - De oud-president van Guyana, Bharrat Jagdeo, is de hoofdspreker op het derde internationale congres over biodiversiteit van het Guyanaschild dat maandag begint in hotel Torarica. Het thema van het is ‘behoud van biodiversiteit en economische ontwikkeling.’

Jagdeo heeft tijdens zijn presidentschap veel werk verzet op het gebied van natuur, milieu en biodiversiteit. Zijn belangrijkste wapenfeit was de overeenkomst die Guyana tekende met Noorwegen waarbij het Europese land 250 miljoen US Dollar heeft toegezegd.
Tot nu toe heeft Guyana al U$ 115 miljoen ontvangen via deze overeenkomst. Deze landen lopen vooruit op het internationaal mechanisme dat landen die hun biodiversiteit (in dit geval met name hun bos) goed beheren financieel compenseert. Guyana is een van de zes landen van het Guyanaschild.

Jagdeo is in 2008 door het Amerikaanse blad Times Magazine uitgeroepen tot één van de helden van het milieu. Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties reikte hem in 2010 de prijs als "kampioen van de aarde" uit.