Suriname is tijdens de vorige conferentie in Macapá, Brazilië, genomineerd als gastland. Het congres is een om de drie jaar terugkerende bijeenkomst tijdens welke de zes zogenoemde Guyanaschildlanden de stand van zaken van hun gezamenlijke biodiversiteit doornemen. Tijdens de aanstaande derde vergadering is gekozen voor het thema ‘Behoud van biodiversiteit en economische ontwikkeling: Het definiëren van groene ontwikkeling van de natuurlijke hulpbronnen in het Guiana Shield .’

Tijdens zijn regeerperiode werd hij geprezen om zijn weerstand tegen buitenlandse houtkapbedrijven. Zijn publieke imago van milieubeschermer leverde hem in 2010 de ‘Champion of the Earth Award’ van de Verenigde Naties op. Deze titel dankte Jagdeo vooral aan een project in het Iwokrama-bos, een bijzonder stuk regenwoud, dat is voorgedragen voor een plekje op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO .

Guyana sloot in oktober 2009 een opmerkelijke overeenkomst met Noorwegen, waarbij Noorwegen Guyana heeft betaald voor het beschermen van zijn bos; Guyana ontvangt tot 2015 maximaal 167 miljoen euro als het per jaar minstens 0,15 procent minder ontbost dan het wereldgemiddelde, van 0,6 procent. Het geld komt in het door de Wereldbank beheerde Guyana REDD + Investment Fund, waaruit de Guyanese regering de opbouw van een koolstofarme, groene economie gaat financieren .

In Noorwegen zelf worden echter vraagtekens geplaatst bij de vraag waarom het land juist Guyana financieel ondersteunt. Noorwegen heeft verder geen enkele band met Guyana, zelfs geen diplomatieke vertegenwoordig in Georgetown. Daarenboven wordt niet aan de overeenkomst met Noorwegen voldaan door Guyana. In 2010 zou het ontbossingspercentage juist met 300% zijn toegenomen. Kennelijk wordt hier door de organisatie van het te houden congres aan voorbij gegaan .

Aan dat congres zal worden deelgenomen door vertegenwoordigers van Guyana, Frans-Guyana, Venezuela , Colombia , Brazilië en Suriname . Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de rurale gemeenschappen met hun traditionele levensstijl en uitgebreide kennis van hoe te leven op een duurzame manier. Bovendien zijn bedrijven met een groene strategie uitgenodigd om hun ervaringen te delen in het bereiken van groene duurzame ontwikkeling.

Source: http://atjoni.com/suriname,