B-Jagdeo-at-ToraricaPARAMARIBO - De tijd van academici en wetenschappers moet niet meer worden verkwist in conferentiezalen. De milieusituatie in de wereld is te nijpend om nog langer te praten over wat de problemen zijn. Actie moet worden ondernomen om dreigende vraagstukken aan te pakken.

De voormalige president van Guyana, Bharrat Jagdeo, benadrukte gisteren dat er geen noodzaak is om samen te komen en een rapport op te stellen als velen daarvoor dat al hebben gedaan. Met zijn publieke imago van milieubeschermer opende Jagdeo het derde Internationale Congres over de Biodiversiteit van het Guyanaschild.

De hoofdspreker dramde er maandagavond op dat er genoeg tijd is doorgebracht in conferentiezalen. Volgens hem moet dit congres een voorbeeld zijn van hoe onderzoeksresultaten niet alleen gepresenteerd worden, maar er ook resultaat uit voortvloeit. "Talloze onderzoeken zijn al gedaan. We moeten ons afvragen wat dit congres voor nieuws te bieden heeft, anders vallen we slechts in herhaling." Op het Biodiversiteitcongres bespreken academici, wetenschappers en niet-gouvernementele organisaties (ngo's) uit de zes Guyanaschildlanden de effecten van economische ontwikkeling op het milieu en maatregelen om groene ontwikkeling binnen de regio te bereiken. Vertegenwoordigers uit Guyana, Frans-Guyana, Venezuela, Colombia, Brazilië en Suriname werd gevraagd het voortouw te nemen om op nieuwe systemen te komen die het wereldmilieu kunnen beschermen.

Falen
"We moeten hoe we denken veranderen, anders beschadigen we de planeet op onherstelbare wijze", waarschuwde de hoofdspreker nog eens. Het conventioneel economisch denken moet plaatsmaken voor een nieuw model, waar hernieuwbare natuurbronnen een economische waarde toebedeeld krijgen. In Guyana heeft de oud-president successen geboekt door onder andere weerstand te bieden tegen buitenlandse houtkapbedrijven en door de overeenkomst met Noorwegen, die Guyana tot 2015 maximaal 167 miljoen euro betaalt voor het beschermen van zijn bos. "Al het werk dat tijdens conferenties is verzet, betekent niets als we het systeem niet veranderen. Vooralsnog is vuile energie goedkoper dan schone. Dit is een voorbeeld van hoe het mondiale politiek beleid faalt." De landen van het Guyanaschild kunnen het verschil maken, omdat deze landen het belang van natuur begrijpen. "Een boom voedt hier een heel dorp. Ontwikkelde landen zien die waarde niet.

" Groene Facebook
Jagdeo vindt het de hoogste tijd dat de discussie omgezet wordt in actie. Allereerst moeten de geleerden uit het congres zich afvragen hoe ze de boodschap bij het publiek overbrengen. "Milieubescherming moet een publieke opinie worden." Jagdeo denkt aan een 'groene' Facebook en Twitter met toegankelijke informatie, die een groot publiek kan informeren en mobiliseren. De milieuactivist voerde aan dat landen in economische crises iedere cent aan het omdraaien zijn, terwijl zij de grootste bijdragen leveren aan de milieuvervuiling. "Wij moeten als gemeenschap duidelijk maken dat we deel willen zijn van de oplossing. Er mag echter niet uit het oog verloren worden dat wij als regio niet de grote bijdragers zijn aan de huidige milieusituatie.
" Op de agenda van het congres, dat tot morgen duurt, staat onder meer het gebruik van traditionele kennis, groene ontwikkeling en de economische waardering van biodiversiteit

Source: De Ware Tijd