PARAMARIBO - Surinamers beseffen nog te weinig hoe belangrijk de biodiversiteit in het land is. Het internationale biodiversiteitcongres dat maandagavond is geopend moet daar verandering in helpen brengen.

marten schalkwijk Detailfoto
Dat vindt Marten Schalkwijk, voorzitter van het derde internationale congres over Biodiversiteit van het Guyanaschild. Maandagavond werd het congres dat in Royal Torarica plaatsvindt, geopend.

Vaak erkennen mensen het belang van biodiversiteit pas als die verdwenen is, zei Schalkwijk tegen de Ware Tijd. Behoud en conservering van de biodiversiteit in de landen op het Guyanaschild zijn volgens hem om meerdere redenen belangrijk, namelijk voor onderzoek, recreatie en economisch voordeel. Suriname heeft in totaal ongeveer 15 procent van zijn grondgebied tot beschermd gebied verklaard.

Volgens de wetenschapper wordt er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld medicinale planten die van groot belang voor de gezondheidszorg in de wereld kunnen zijn. Bij benutting van de biodiversiteit gaat het niet alleen om behoud maar ook om "het goed omgaan met wat je hebt en meer inzicht verwerven in wat je hebt."

Met beschermde natuurgebieden kan geld worden verdiend via wetenschappelijk onderzoek, maar ook als duurzaam beheerde eco-toeristische attractie. Dat levert ook meer waardering op voor deze gebieden, aldus Schalkwijk. Het congres duurt tot en met donderdag.

Meer weten? Lees voor verdieping en achtergronden de Ware Tijd!

 

Source:  http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2013/08/06/bewustwording-biodiversiteit-in-suriname-nog-ondermaats/