PARAMARIBO - Er is in totaal ruim 14.3 miljoen US dollar begroot voor de uitvoering van het REDD+ voorbereidingsproces, welke Suriname in wil gaan. Dat bleek gisteren tijdens de tweede stakeholderdialoog over het voorstel voor de Wereldbank dat 25 februari ingediend zal worden.

 

John Goedschalk is als hoofd van de REDD+ projectgroep en directeur van het Klimaatbureau bezig om te onderzoeken of en hoe Suriname REDD+ kan invoeren. REDD+ staat voor het uitvoeren van duurzaam bosbeheer door bosrijke landen, welke gecompenseerd kan worden door de industrielanden.

Op 19 maart zal de REDD+ projectgroep haar voorstel moeten verdedigen tegenover de Wereldbank. Deze financiert de voorbereidingsfase van REDD+ in landen zoals Suriname. Om aanspraak te maken op de fondsen moet er een uitgebreid voorstel, het R-PP, goedgekeurd worden. Hierbij moet ook een begroting ingediend te worden, die geschat is op 14.3 miljoen Amerikaanse dollars voor de REDD+ voorbereidingsfase die over vijf jaar verspreid is. Het geld zal niet alleen afkomstig zijn van de Wereldbank, maar ook van de regering zelf en andere 'groene' instanties." Suriname heeft dus nog niet gekozen voor REDD+. Wij zoeken nu uit of het iets is waarmee we verder willen", legde Goedschalk uit. "REDD+ betekent dus niet per se verminderde boskap. Het is wel een planningsinstrument dat de ontbossing inzichtelijk maakt."

Aanbevelingen

Het R-PP is gisteren uitgebreid besproken met alle aanwezige belanghebbenden. Per hoofdstuk, waarvan er zes door de Wereldbank zijn vastgesteld, zijn de voorstellen en verwachte resultaten doorgenomen. In december vorig jaar is het eerste conceptvoorstel al naar de bank verstuurd. De aanbevelingen die de Wereldbank op basis daarvan heeft gedaan, zijn tijdens de dialoog ook bestudeerd. Het ging bij die aanbevelingen voornamelijk om het uitdiepen van gemaakte voorstellen en een brede consultatie. "De opmerkingen uit deze dialoog zullen nog opgenomen worden in het voorstel dat in februari verstuurd wordt." Volgens Goedschalk is het voorstel een continue veranderend document, dat aangevuld en verbeterd kan worden wanneer nodig.

Garantie

De grote vraagstukken uit de zaal bleken nog steeds zekerheid te zijn. "Zijn wij gegarandeerd dat deze en eventuele opvolgende regeringen achter REDD+ blijven staan en hoe kan de overheid concessies verlenen aan derden, terwijl zij ons (de tribale stammen ... red.) vraagt mee te werken aan bosbescherming", vroegen meerdere sprekers zich af.

Goedschalk en zijn team begrijpen deze angsten, maar geven aan dat het REDD+ mechanisme al jarenlang breed gedragen wordt in de Surinaamse politieke vertegenwoordigingen. Na de bespreking in Washington in maart zal het finale voorstel gepubliceerd worden.-.

 

Source: http://dwtonline.com/de-ware-tijd/2013/02/16/reddplus-voorbereiding-begroot-op-14-miljoen-usd/